گزارشی از برگزاری رویداد «دادگاه پادشاهان»

مدرسهٔ متوسطۀ اول پسرانۀ مفید یادگار امام | پایهٔ هفتم | فروردین ۱۴۰۴

رویداد «دادگاه پادشاهان» در فروردین ۱۴۰۴ در مدرسهٔ متوسطۀ اول پسرانۀ مفید یادگار امام برگزار شد. این برنامه برای سومین سال متوالی برگزار می‌شد و امسال با مشارکت تمامی دانش‌آموزان پایهٔ هفتم انجام گرفت.

هدف و ساختار رویداد
هدف از برگزاری این رویداد، تمرین نگاه تحلیلی به تاریخ، تقویت مهارت استدلال و آشنایی با روایت‌های مختلف تاریخی بود. فضای شبیه‌سازی‌شدهٔ دادگاه و تقسیم نقش‌ها، بستری فراهم می‌کرد تا دانش‌آموزان مفاهیم تاریخ را به‌صورت عمیق‌تر تجربه کنند.

همهٔ حدود ۱۱۰ دانش‌آموز پایهٔ هفتم در مرحلهٔ مقدماتی شرکت کردند و رقابت‌ها به‌صورت مرحله‌ای ادامه یافت:
مرحلهٔ مقدماتی: برای تمامی دانش‌آموزان (اجباری)
مرحلهٔ یک‌چهارم نهایی: حدود ۶۰ نفر
نیمه‌نهایی: حدود ۳۰ نفر
فینال: ۱۵ نفر

دانش‌آموزان در گروه‌های ۵ تا ۶ نفره شرکت کرده بودند و در هر مرحله، گروه‌های برتر به مرحلهٔ بعد راه یافتند.
پرونده‌های تاریخی و منابع
در هر مرحله، یک پروندهٔ تاریخی برای بررسی ارائه می‌شد و دانش‌آموزان در سه نقش شاکی، وکیل مدافع و هیئت منصفه فعالیت می‌کردند.
برای نمونه، در یکی از پرونده‌ها موضوع بررسی عملکرد یزدگرد سوم بود.
در دو مرحلۀ اول، منابعی شامل مقالات و متون معتبر تاریخی در اختیار گروه‌ها قرار گرفت. در صورت نیاز نیز می‌توانستند از دبیران مربوطه، به‌ویژه آقای دروگر، پرسش‌های خود را بپرسند. از مرحلۀ نیمه‌نهایی به بعد، کلاس‌هایی برای آموزش مهارت‌های تحلیل، گفت‌وگو و دفاع برگزار شد.

اجرای دادگاه و داوری
در هر جلسه، سه گروه ایفای نقش می‌کردند:

شاکیان: ارائه‌دهندگان نقد و اتهام به پادشاه

وکلای مدافع: مدافعان پادشاه و پاسخ‌دهندگان به نقدها

هیئت منصفه: داورانی از بین دانش‌آموزان برای نقد و پرسش از دو گروه دیگر

معیارهای داوری شامل نظم گروهی، میزان همکاری، فن بیان، استدلال منسجم و آمادگی قبلی بود.

جمع‌بندی
دادگاه پادشاهان، فعالیتی سه‌ساله در مدرسهٔ مفید یادگار امام است که امسال نیز برای پایهٔ هفتم اجرا شد.
این رویداد فرصتی برای تجربه‌ای متفاوت از کلاس تاریخ فراهم می‌کند؛ تجربه‌ای گروهی، ساختارمند و تحلیلی برای تمرین شنیدن، استدلال و دفاع از دیدگاه‌ها.