مدارس مفید در سال ۱۳۵۱ توسط مرجع عالیقدر، مرحوم آیت الله العظمی موسوی اردبیلی، تأسیس شد. هدف از تأسیس این مدارس تربیت علمی، دینی و اخلاقی فرزندان خانوادههای مذهبی بر اساس تعالیم قرآن و اهل بیت علیهم السلام است.
مدارس مفید، به عنوان یک مجموعه یادگیرنده، در جهت تحقق یک الگوی آموزشی نوین حرکت میکنند و سعی دارند به کمک تیم مجرّب هیات علمی مستقر در ستاد مدارس، ضمن بهرهگیری از رویکردها، تجربیات و روشهای موفق جهانی، به بومیسازی آنها بپردازند.
مدارس مفید محیطی با نشاط فراهم میکنند تا دانشآموزان بر مبنای عاملیت خویش، برای یادگیری معنادار، عمیق و ماندگار تلاش نمایند. رویکرد آموزشی و تربیتی مجموعۀ مفید، بر مبنای تأکید بر همکاری، تلاش و پرهیز از رقابت و رتبهبندی دانشآموزان است. اولویت دادن به انگیزههای درونی دانشآموزان و خلق فرصتهای متنوع برای کارهای فردی،گروهی و جمعی، بستری میسازد که آنان با علاقه به تحصیل و بالندگی خویش بپردازند و امکان رشد و بروز استعدادهای خود را بیابند.
در برنامه درسی مفید سعی شده است که دانشآموزان مهارتها و شایستگیهای لازم را کسب کنند تا ضمن امکان قبولی در رشتههای مورد علاقه خود در دانشگاههای تراز اول کشور، بتوانند پس از ورود به بازار کار و مشاغل حرفهای، همانند فردی کارآفرین در جامعه تاثیر گذار باشند.
در زمینه تربیت مذهبی، ضمن تقیّد به همه مبانی دینی، منشی که در میان دانشآموزان ترویج میشود، دینورزی عقلانی و اعتدالی است. از آنجا که تربیت مناسب علمی و دینی دانشآموز تنها هنگامی ممکن است که بین مدارس و والدین هماهنگی کامل باشد، از خانوادههایی که مقیّد به مبانی و آداب دینی و همسو با شیوههای آموزشی مدارس مفید هستند برای ثبتنام فرزندانشان در مدارس مفید استقبال میشود.