معرفی رشته علوم تجربی
دهم، یازدهم، دوازدهم رشته تجربی دربارهی علوم طبیعی و تجربی صحبت میکند. افراد علاقهمند به بدن موجودات زنده و انسان، علوم زیستی و آزمایشگاهی میتوانند در انتخاب رشته خود، رشتههای تجربی را انتخاب کنند. دانشآموزانی که قصد انتخاب رشته تجربی در دبیرستان را دارند باید بدانند این رشته از رشتههای سخت محسوب میشود ولی به یاد داشته باشید که جدا از سخت بودن، رشته تجربی بسیار رشته شیرین و لذت بخشی است و درضمن پر مخاطبترین رشته در دبیرستان هم محسوب میشود. سخت به این منظور است که برای ورود به رشتههای پرطرفدار رشتههای تجربی باید تلاش زیادی بکنند. با توجه به اهمیت بحث علاقه و استعداد دانشآموزان رشته علوم تجربی باید علاوه بر داشتن علاقه در دروس زیست و شیمی، از استعداد کافی برای به خاطر سپردن این دروس نیز برخوردار باشند و بتوانند با انگیزه مطالب درسی این رشته را بیاموزند.
شرایط لازم برای انتخاب رشته تجربی
دانش اموزان پایه نهم که در مرحله انتخاب رشته میباشند بایستی بدانند دیگر مانند گذشته تنها به نمرات پایه نهم توجه نمی شود بلکه تمام نمرات سه سال دوران متوسطه اول (هفتم ، هشتم ، نهم) در انتخاب رشته تاثیر خواهد داشت. همچنین ضریب درس ها برای تمامی رشتهها یکسان است. انتخاب رشته نهم مانند انتخاب رشته در دوران دانشگاه به رتبه دانش آموز بستگی دارد برای مثال اگر دانش آموزی رتبهی لازم برای انتخاب رشته در علوم تجربی را ندارد بایستی وارد دیگر گروههاشود. در ادامه بهصورت کاملتر شرایط لازم برای انتخاب رشته تجربی را بررسی میکنیم و درضمن توصیه میکنم برای آشنایی کامل با اصول انتخاب رشته حتما مقاله انتخاب رشته نهم به دهم را مطالعه کنید.
نمره و معدل لازم برای انتخاب رشته تجربی
- کسب نمره حداقل ۱۴ در درس علوم تجربی و کسب نمره حداقل ۱۳ در درس ریاضی
- مجموع سه نمره کسب شده در درس ریاضی و علوم تجربی در پایههای هفتم و هشتم و نهم بدون ضریب در خرداد یا شهریور بالاتر از ۴۲
- مجموع نمرات کسب شده درسال هفتم و هشتم و نهم در دروسی که با رشتهی تجربی مرتبط هستند با درنظر گرفتن ضریب حداقل ۲۵۲
به عبارت دیگر حداقل معدل در پایه نهم برای رشته تجربی باید ۱۴ باشد تا دانشآموز بتواند وارد رشته تجربی شود. درضمن به یاد داشته باشید که نمرات دروس علوم تجربی و ریاضی در پایه هفتم و هشتم و نهم با ضریب ۳ محاسبه میگردد. دروس رشته تجربی در دبیرستان هم حفظیات ، هم مفهومی و هم محاسباتی هستند. درس هایی همچون ریاضی و فیزیک بیشتر محاسباتی اند و ذهن پویا و فعال دانش آموز را میطلبد ، درسی مثل شیمی تلفیقی از محاسبات ، حفظیات و مفهومیست و در نهایت مهم ترین درس این رشته یعنی زیست شناسی ، بیشتر به صورت ترکیبی و مفهومی است . درس زمین شناسی یکی دیگر از دروس رشته تجربی است که کمتر مورد توجه قرار میگیرد و در مقایسه با سایر دروس بسیار آسان تر است مخصوصا در شیوه آموزش نظام جدید که دو کتاب تبدیل به یک کتاب شده و در پایه یازدهم تدریس میشود. زمین شناسی ضریب کمی را در کنکور تجربی دارد به همین دلیل بیشتر دانش آموزان این درس را حذف و یا کمتر به آن میپردازند. البته برای مدرسه باید به همان اندازه که به درسهای دیگر اهمیت میدهید ، درس زمین شناسی را نیز اولویت قرار دهید و شامل امتحان نهایی در پایه دوازدهم نیز میباشد.
برای رشته تجربی چه درسهایی مهم است؟
در سالهای اخیر با توجه به شدید بودن رقابت میان داوطلبان رشتههای علوم تجربی، باید بدانید که تمامی دروس از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ اما از لحاظ عددی فعلا به این قانع باشید که هر درس یک ضریبی را به خود اختصاص میدهد؛ اگر براساس همین ضرایب بگوییم که چه درسهایی برای رشته تجربی مهم است باید بدانید که در میان دروس عمومی، درس ادبیات و دین و زندگی بالاترین ضریب و در میان دروس اختصاصی هم درس زیست و سپس درس شیمی بالاترین ضریب را بهخود اختصاص دادهاند و از این لحاظ مهمترین دروس رشته تجربی محسوب میشوند.
رشته تجربی مناسب چه افرادی است؟
از بیشتر دانشآموزان وقتی درباره انتخاب رشته تجربی سوال میشود، یک جواب تکراری میدهند: «می خواهم پزشکی بخوانم». حال این پزشکی خواندن میتواند بین رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، پیراپزشکی و دامپزشکی تقسیم شود. وقتی از همان دانش آموزان میپرسیم که چرا میخواهید پزشک شوید؛ بیشترشان این جواب را میدهند: «بازار کار و درآمد پزشکی خوب است». اشتباه این افراد از آن جایی شروع میشود که فکر میکنند پول، تمام چیزی است که برای انتخاب یک رشته نیاز است. اگر به پزشکی و علوم آزمایشگاهی علاقهمند هستید و توان جسمانی و روحی برخورد با شرایط بیمارستانی را دارید میتوانید در این رشته موفق شوید. بیشترین مباحث این رشته بحث در مورد علوم طبیعی و تجربی است.افراد علاقهمند به این شاخه دارای ذهنی پرجنبوجوش و فعال، شخصیتی ریسکپذیر و هیجانی و با قابلیت ارائهی کارهای گروهی هستند. اینگونه افراد دنبال زندگی منظم و یا ساعات کاری بهموقع نیستند و مانند پرستاران یا پزشکان میتوانند در ساعات مختلفی از روز با کار تیمی نتیجهی مطلوب را بگیرند. این افراد بودن در جمع و فعالیتهای گروهی را بر فعالیتهای انفرادی ترجیح میدهند. باتوجه به توضیحات فوق، امیدوارم متوجه شدهباشید که چه افرادی میتوانند در رشته تجربی تحصیل کنند.